Pot ser que alguns recordeu la famosa frase de Friedrich Nietzsche “Déu ha mort”, tot i que la frase formava part d’un seguit d’afirmacions com “Déu ha mort i nosaltres l’hem matat”

Sabem que Nietzsche no creia en Déu, per tant, què volia dir aquest filòsof alemany?  Doncs volia dir que el Déu dels cristians ja no seria més la font creïble dels principis morals. De tota manera no li va passar desapercebut el fet que la societat occidental estava fonamentada en els principis morals cristians i si ara ja no eren creïbles, necessitaven ser substituïts per uns altres.

Aquests raonaments per sí mateixos, portaven a tenir clar que la pèrdua de moralitat duria, a la humanitat, al convenciment que la vida no tenia cap sentit. Per aclarir-ho diré, si Déu ha mort i els nostres valors morals (basats en la ètica divina) ja no tenien el valor absolut que havien tingut, tothom podria fer el que volgués, podria matar, podria robar, podria torturar… perquè no hi hauria cap llei moral que digués què està bé i què està malament. Qui voldria viure en un món així?

Per aixó, la proposta de Nietzsche era que calia cercar una base absoluta més profunda que Déu. La seva proposta era trobar el nostre propi sistema de valors per donar sentit a la vida. És per aquest motiu que sorgeix el concepte del “Superhome” aquell que aconseguiria una maduresa moral superior; però el mateix filòsof va reconèixer que aquesta fita era difícilment assolible per la humanitat.

La fe cristiana, avui, manté els valors morals basats en la ètica divina perquè arribar a ser Superhomes està fora del nostre abast, i amb aixó estem d’acord amb Nietzsche. Ho veiem en les societats més evolucionades (segons el concepte humanista) que no han demostrat tenir una moral y una ètica que elimini la violència, el tràfic de persones, l’abús infantil, la pederàstia, per posar alguns exemples. No vull dir que en les societats amb una ètica cristiana aquestes coses no passin, el que vull dir es que si Déu no és la font creïble dels principis morals, on podem trobar  la ètica que ens permeti ser una societat més justa i més humana.

Categorías: Entrades